Esemény naptár

<<  2023 Június  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Hagymási József az év egri borásza

Az egri hegyközség tagjainak szavazatai alapján Hagymási Józsefet választották az év borászának a borvidéken - adta hírül a Mandiner.

Hagymási a sátoraljaújhelyi szőlészeti-borászati technikumban végzett, majd az Egri Borkombinát után az egri szőlészeti-borászati kutatóintézet üzemi borászatának vezetője lett. Ezt követően segített Mádon felépíteni a Gundel szőlőbirtokot. 1999 volt a váltás éve: innentől a családi pince felépítésére koncentráltak Hagymásiék.

Ma  27 hektáron gazdálkodnak többségében vulkanikus, riolittufás talajon. Fehér- és vörösborokat is készítenek, viszonylag sok fajtából: olaszrizling, sárgamuskotály, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, chardonnay, illetve kadarka, menoir, syrah, pinot noir, vabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. Pincéjük összkapacitása 240 ezer liter, az egri Szépasszony-völgyben is van borozójuk.

„Egriként akár szokványosnak is mondható az életem, ha abból indulunk ki, hogy itt mindent áthat a szőlő és borkultúra. Szinte elkerülhetetlenül sodródtam erre a pályára. Minden szintjét megjártam a szakmának a technikustól a pincevezetőig. Ugyanakkor szeretném elmondani, tisztában vagyok, hogy ez a kitüntetés nem csak engem illet, hanem mindenkit, aki a munkámat segíti, illetve részt vesz a szőlészeti-borászati munkában” - mondta el a díj kapcsán az egri borász. (Forrás: Mandiner; TV Eger)

Ugrás a borászat oldalára

Bejelentkezés
Jelentkezzen be facebook vagy google fiókjával.