Event Calendar

<<  2023 January  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Az Év Pincészete a szekszárdi Mészáros Pál Borház és Pince

There are no translations available.

2012. augusztus végén került sor az Év pincészete díjátadó ünnepségre, melynek ez évi győzteseként a szekszárdi Mészáros Pál Borház és Pincét köszöntötte szakma és média egyaránt.  A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége által 2002-ben alapított díj 2. helyezettje az Ikon Borászat, 3. helyezettje pedig a Tokaj Kereskedőház Zrt. lett.

A pályázás folyamata a következő: a fent nevezett három szervezet felkéri az általuk méltónak tartott pincészeteket, hogy pályázzanak a cím elnyerésére. A beérkezett pályázatokat a kiíró szervezetek tagjai megadott szempontok alapján pontozzák. A meglehetősen komplex kritériumok közül mindenképp kiemelendő pár kevésbbé sztenderd szempont mint: a pincészet és közvetlen környezetének kapcsolata, a pincészet nemzetközi kapcsolatai, a pincészet kapcsolata az oktatással, kutatással. A pályázat nyertese oklevéllel, vándordíjjal és emlékplakettel gazdagszik. Talán a legfontosabb dolog a borászat és a borvidék felé irányuló országos szintű sajtóvisszhang, mely nagymértékben elmélyítheti a szekszárdi borvidéket a fogyasztók tudatában. Habár lehet, hogy erre 2012-ben már nem is nagyon van szükség. A díjátadó ünnepség is nyilvánvalóvá tette, hogy ez a borvidék önmagára talált, és kinőtt Villány árnyékából. Többen büszkén hangoztatták beszédeikben, hogy a 2012-es Év borásza (Vida Péter), emellé Mészáros Pál még begyűjtötte az Év pincészete díjat!

Nyilvánvaló volt, hogy a precíz sváb mentalitás, valamint a helyi borászok borvidék érdekében történő egyre szorosabb összefogása (lásd. Iván-völgyi borászok, Fukszli projekt) idővel meghozza gyümölcsét. Manapság a legtöbb fogyasztó könnyedén el tudja helyezni Szekszárdot, mint a szép, kerek gyümölcsös enyhén tanninos vörösbort adó vidéket, ahol bizony a bikavér mellett megéri sillert és kadarkát is kóstolni.

Mészáros Pál esetében a szőlőtermelés és borkészítés nagy családi hagyománnyal rendelkezik, mely a jelenleg 90 hektáros birtokban és saját kadarka klón, a mészi kadarka szelekciójában csúcsosodott ki. A borászt és családját méltató beszédekben kiemelték Mészáros úr csendes, bölcs természetét, szaktudását és a szőlőhöz való alázatos viszonyát. Az ünnepelt szerénységét nem megcáfolván rövid beszédében saját maga helyett a borvidéket, és kollégáit méltatta. Nyomatékosította, hogy sem a szekszárdi borvidék kitünő klimatikai, és talajtani adottságai, illetve sem a jó csapatmunka nélkül nem nyerhette volna el az Év pincészete díjat.

Beszédében egy  perces megemlékezést kért a közelmúltban elhunyt pécsi Szőlészeti Borászati Kutató Intézet egykori igazgatójának, Dr. Diófási Lajos emlékére. Mészáros Pál mondandóját a 2012-es évjárat jellemzésével zárta. Véleménye szerint 2012 egy csodálatos évjárat lesz Szekszárdon! Példaként a már augustus 30-án 23 mustfokot elért merlot szőlőfajtát hozta. Lehetőség volt egy könnyed, de máris közepesen koncentrált 2012-es Irsai Olivér kóstolására, mely teljes mértékben alátámasztotta a borász prognózisát. A meleg és csapadékszegény időjárásnak köszönhetően előbbre tolódnak a szüreti időpontok, ezért a korai és kései fajták szürete Szekszárdon eléggé összecsúszott. Jelenleg ez bizony a Mészáros pincét is nem várt logisztikai, és technológiai kihívások elé állítja.

A széles, stabil minőséget képviselő Mészáros borportfólióból külön kiemelném a 2011-es kellemesen kesernyés bodzás, jázminos grapefruit-os gyöngyözőbort, a Bubi-t, a 2009-es selymesen szedres-meggyes Bodzási Kékfrankos válogatást, a mészi kadarka klónból készült Szt. Grált és a fajtája iskolapéldáját hozó 2009-es Hidaspetre Cabernet Franc-t.

Mind a Szekszárdi borvidék pozitív légköre, mind a borászok jövőbe vetett hite lenyűgözött. Csak így tovább, csak így tovább minden magyar borvidék!

 

Forrás : magyarborkulturaert.hu

Bejelentkezés
Jelentkezzen be facebook vagy google fiókjával.