Event Calendar

<<  2023 March  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Árulkodó borospalack

There are no translations available.

Hogy mit árulhat el a palack a borról? A palack az első amit meglátunk egy borról, a második a cimeke, stb. De lássuk mit is jelenthet a forma és a szín.

Az ókori amforáktol egészen a XVI. századig kellett várni az fúvott üvegballonok megjelenéséig. Ez nagy áttörést jelentett a borok tárolása és szállítása terén. Az akkori ballonok több évszázados hosszú utat tettek meg mai formájuk kialakulásáig. Mára a legtöbb boral a következő típusú palackokban találkozhatunk az üzletek polcain.

Bordói 

Nevét a francia Bordeaux-ról kapta. A legelterjedtebb használatban lévő forma. Egyenes. Hirtelen szűkülő rövidnyakú palacktípus. Általában fenyő- vagy olajzöld színű. A fehérborokhoz színtelen. Általában a bordeaux-i borfajták (a legjellemzőbbek : Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Sauvignon blanc,  Merlot.) a világ minden részén ilyen típusú palackba kerülnek. A bordói típusú borok a testesebbek, magas tannintartalmúak, és jellemzően jól bírják a hosszú tárolást. Jellegzetessége a talpán a kúp alakú boltozat. Ez arra szolgál, hogy a borban a tárolás során természetes módon képződő üledék a palack alján összegyűljön, és a bor kitöltése során ne keveredjen fel könnyen. bordeaux

 

Burgundi

A francia burgundy-ról kapta a nevét. A palck lágyabb formájú, ívesebb mint a bordói. Alacsonyabb és szélesebb. Általában lágyabb, elegánsabb, fűszeresebb vörösborok vagy komolyabb fehérborok tárolására használják, A burgundi fajtáknál jellemző. Pinot noir,  Szürkebarát,  Pinot blanc, Chardonnay, de ilyen palackba kerül sokszor a rajna vidékre jellemző és már hazánkban is egyre elterjedtebb syrah. burgundy

Rajnai és elzászi

Az "alsace - mosel" és "rhine" palackok hosszúkás, nyakuk felé egyenesen szűkülő. A legmagasabb palackforma. Jellemzően fehér, határozott, lendületes, savas karakterű borokat töltenek bele. (Együttesen ezeket HOCK palacknak is nevezik. Egyes irodalmak szerint a rajnai csak barna színű lehet, és az egyéb színű hock palack az elzászi. Más források azt említik, hogy a hock = rajnai és bármilyen színű lehet) rhine

Pezsgős

Champagne-i palackok. A pezsgők, habzóborok palackja. Nehéz vastag falú, általában zöld színű. Alakja hasonlít a burgundy-ra. Nagy-Britanniában találtak fel.

Tokaji

Tokaj-Hegyalján védett palackforma, (1936-tól) a tokaji borkülönlegességek (a tokaji szamorodni, aszú és eszencia) csak ilyen palackba kerülhetnek. Különlegesnek számító fél literes palack. Az üveg mindig színtelen. Legfőbb altípusai:

  • 806-os pecsétes palack
  • 810-es alacsony palack
  • 833-as magas palack
tokai

 

Néhány jellegzetes fajta a francia retületeken:

Cabernet Savignon. Ősi fajta bordeaux területén. Ezt a bor csak bordói palackba kerülhet.
Cabernet Franc. Jellemző bordeux és loire területeken. Ez a fajta is bordói palackban kerül forgalomba legtöbbször, de elfogadott hozzá a burgundi is.
Chardonnay. Burguny vidékén őshonos fajta. Burgundi palack illik hozzá.
Chenin Blanc. Loire vidékén ősi fajta. Általában burgundi palackba kerül, de nagyon ritkán találkozhatunk vele bordóiban is.
Gamay. Burgundy fajta, csak burgundy palackban.
Gewurztraminer. (Sokszor azonosítják a Traminival, bár az Office Internationale de la Vigne et du Vin szerint nagyon hasonló, de mégis külön fajták.) Elzász területét tartják az ősének, így csak elzászi palackba kerül.
Malbec. Ősi Bordeaux-i fajta. Bordói palackba töltik.
Merlot. Szintén Bordeux-i vidékre jellemző fajta, csak bordói palackban.
Petit Verdot. Bordeaux-i fajta, bordói palac illik hozzá. Ő sem kerül más típusú palackba.
Pinot Blanc. Elzász terültén ősi fajta. Elzászi és burgundi palackban egyaránt előfordul.
Pinot Gris. Elzászi fajta. Elzászi és burgundi palackban kerül forgalomba. Érdekesség, hogy olasz területeken (Pinot Grigio néven) csak bordói palackba teszik.
Pinot Noir. Burguny bor burgundi palackban.
Sauvignon Blanc. Bordói fajtához csak bordói palack.
Syrah / Shiraz. A bordói és burgundi palack egyaránt elfogadott, de rajna vidékén csak burgundiba palackozzák.

Bejelentkezés
Jelentkezzen be facebook vagy google fiókjával.