Magyar

Esemny naptr

<<  2018 November  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Szinte mindenki tisztban van vele, hogy ltezik tbbfajta borospohr, de azt mr csak kevesebben ismerik, hogy melyik pohr milyen borokhoz illik s mirt.

Ha vgignznk a borospoharak piacn, millinyi fle mret?, formj, anyag pohr kzl vlogathatunk.

Hamvas Bla a Bor filozfija cm? m?vban a tvetkez?t rja:

Tulajdonkppen minden rendes hznl, ahol a bort tiszteletben tartjk, a fldecis pohrtl kezdve (aszu borok) egszen a msfl literesig legalbb hszfle pohrnak kellene lenni. Ms poharat kell hasznlni dlel?tt, mst dlutn. Ha hosszantart kzs tancskozsrl van sz, mindenki megkapja msfl literes kupjt s gy iszik, ahogy neki tetszik. Ha knnyebb diskurlsrl, alkalmas a kisebb pohr is. Borfajtk szerint, kevers szerint, a vltozatok alig kimerthet?ek. Ezt az zlsre kell bzni. A krtyhoz ms pohr kell, mit a hzi hangversenyhez. Persze alsshoz ms, mint a tarokkhoz. Gondolni kell a pohr vegnek min?sgre is, f?knt a vastagsgra.

glasses

Ha nem is tartunk otthon ennyi fajta borospohart, a pohr kivlasztsnl rdemes nhny alapszablyt figyelembe venni:

  • Az anyaga legyen veg, vkony fal, egyszer? s vilgos. A sznezett veg eltorztja a bor sznt, gy elronthatja a kstols lmnyt.  A egyb anyagok, mint az ezst mg rosszabb tlet.
  • A mret egy msik dolog, amit szem el?tt kell tartanunk. A poharat kb. 1/3-ig (ez ltalban a kehely legszlesebb rsze) ildomos tlteni. A felette lev? "illatgy?jt?" rsz megtartja az illatokat s aromkat. Nem utols sorban, ez az a mennyisg aminl knyelmesen meg tudjuk forgatni a bort a pohrban. 
  • A szr legyen olyan hossz, hogy szrnl fogva knyelmesen tudjuk tartani a poharat. A poharat sosem a kehelynl fogjuk, hogy ne melegtsk fel a bort, s az ujjlenyomatok se zavarjk a bor tisztasgt.

Minden borospohr megegyezik abban, hogy 3 rszb?l ll. A talp, a szr s a kehely. A klnbsg a magassg, az ?rtartalom, a kelyely szlessge s formja.

 

Vrsboros pohr

A kehely formja ves, szinte kerek. A szja sszesz?kl. 2 jellegzetes tpusa van. A bordi s a buurgundi.
A pohrak ?rtartalma ltalban 3dl-t?l 7,5 dl-ig terjed, de ezeknl nagyobbakkal is tallkozhatunk.

Bordi

Nevt a francia bordeaux vidkr?l kapta. Jellemz?en az itt honos sz?l?fajtk pohara, de ltalban ezt a formt nevezik legtbbszr vrsboros pohrnak.

Nhny fajta:

  • Chteau Lafitte
  • Chteau Margaux
  • Chteau Latour
  • Haut-Brion
  • Carbenet Sanvignon
  • Carbenet Frank
  • Verdot
  • Medoc
  • Merlot
Bordi classicbordeaux pure Copy

Burgundi

Nevt a francia burgund vidkr?l kapta. Szlesebb s gmbly?bb mint a bordi. A klasszikus burgundi kehely alja nem olyan cscsos, szinte egyenes. ltalban a burgundi fajtk, s knnyedebb vrsborok pohara.

  • Pinot Noir
burgundy classic Copyburgundy pure Copy

 

Fehrboros pohr

A fehrboros pohr alacsonyabb a vrsborosnl. A kehyely fala egyenesebb, a teteje nyitottabb.
?rtartalma ltalban 2,5-5 dl.

Nhny fajta:

  • Olaszrizling
  • Hrslevel?
  • Lenyka
  • Sauvignon Blanc
white classic Copywhite pure Copy

 

Rozs pohr

Klnb?z? magassg lehet. A szra lehet hossz vagy rvid. Jellegzetessge a tulipn forma.

rose classic Copyrose2 Copy

 

Pezsg?s pohr

Pezsg?k s habzborok pohara. champagne classic Copychampagne pure Copy

 

Desszertboros pohr

 A deszzsertboros poharak fajti szinte kimerthetetlenek. Ltezik alacsonyabb magasabb, hossz szr, rvid szr. Tulipn formj, s Y alak is egyarnt. ?rtartalmuk kisebb mint az el?bbiekbek.

 

 

Bejelentkezs




Jelentkezzen be facebook vagy google fikjval.