Kérdés, hogy hová tűnik a behozott nagy mennyiségű olasz tömegbor. Az import ugyan nem probléma, de az már szabálytalan, ha az olasz árut titokban belekeverik a magyar borba.

Már-már itáliai bosszúra is gondolhatnánk, mivel a Magyarországra dömpingszerűen exportált olasz bor nagy része nem máshonnan, mint a Velence környéki Venetóból, valamint a Trieszt központú Friuli-Venezia Giulia tartományból érkezik. Itt működnek azok a bortermelők, akiktől néhány évvel ezelőtt a magyarok visszakövetelték a Tokaji márkanév kizárólagos használatát. Persze bosszúról szó sincsen, egyszerű üzlet az olasz bor Magyarországra való exportálása, kiváltságos vevői lettek a magyarok az olasz termelőknek.

Az olasz sajtó nem tud a magyar piacot elárasztó itáliai bor kérdéséről, annál többet tudnak róla azonban a termelők. Az Istat olasz állami statisztikai hivatal adatai szerint 2011-ben Magyarországra 1 millió hektoliter nem palackozott olasz bor került, 2005 óta a kétszeresére emelkedett a hazánkba exportált itáliai bor aránya. Maguk az olasz borászok is azt kérdezik internetes portáljaikon, hogy Magyarországon hol palackozzák ezt a mennyiséget.

Eddig Itália Franciaországba és Németországba vitte a borát. A franciák egyre kevesebbet vesznek belőle, a németek kvótája nem változott, új feltörő piacnak Közép- és Kelet-Európa számít – Magyarországgal az élen –, valamint Kína. A venetói bortermelők 340 százalékkal növelték magyar exportjukat, 155 százalékkal a kínait. Bort szállítanak még Törökországba és az Arab Emirátusokba is. A venetói exportnak több mint a fele Treviso, Velence, Padova, Vicenza termelőitől származik, ezt a bort isszák a helybeliek is.

A Venetóból érkező bor ugyan nem a különleges minőségű védett nevet viselő barolo, de a Colli Euganei, Conegliano, Friularo, Valdobbiadene, Piave, Breganza település neveit viselők mind védett eredetű, földrajzi térséghez kötött márkanévvel rendelkeznek. Bor, pezsgőbor (prosecco) és pezsgő lesz belőlük. A Közép- és Kelet-Európába - Magyarországra, a Cseh Köztársaságba, Szlovákiába és Oroszországba - is exportált bor az itáliai termelők osztályzása szerint alap- vagy gyenge minőségű, 11-12 fokos. A magyar vevőknek most még csak az ár számít, azért veszik, mivel ez az olasz bor még mindig jobb, mint például a gyenge minőségű cseh bor. A kettő összehasonlíthatatlan, az olasz borok mindenképpen előnyben vannak – olvasható az olasz termelői honlapokon.

Az olaszok nem hiszik, hogy a most nekik kedvező piaci helyzet sokáig fennmarad: azért tudtak ennyi bort eladni, mivel jó volt a szüret. Az idei szárazság azonban nem kedvezett a termésnek Itáliában sem, tehát biztosra vehető a drágulás. Az olaszok azt gondolják, előbb-utóbb Magyarországon viszont javulnak a termelési feltételek, és nem lesz szükség az olasz pótlásra. Tehát amíg lehet, kihasználják a helyzetet. 

Az ügyben nyilatkozott Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. Azt mondta, az olasz tömegborok importja önmagában véve legális, ha viszont ezt palackokba töltve magyarnak tüntetik fel, az már szabálytalan. (Forrás: Kossuth Rádió – 180 perc)