abroncs
A fahordót gyűrűszerűen körülfogó és összetartó pánt. Általában fémlemezből készül.
aciditás
Savasság
agraf
Kapocs, amely pl. a pezsgősdugót rögzíti a palackhoz az erjedés és az érlelés idején.
akó
Régi űrmérték. A magyar akó 53.72 liter, a bécsi akó (Fuder, Eimer) 56,589 liter.
akolás
A hordó űrtartalmának meghatározására használt, vagy a hordóban levő folyadék mennyiségének meghatározására való rúd.
akona
A hordó felső nyílása, amelyen keresztül a hordót töltik. Azt a hordódongát is szokták akonának nevezni, melyen a töltőnyílás van.
akonadugó
Az akonanyílásba való dugót nevezik így. Általában esztergált fából készül, de más anyagokból is készülhet.
aktív szén
Felületaktív anyag, melyet színtelenítésre, szagtalanításra használnak a borászatban.
alap bor
Pezsgő, sherry, csemegebor készítésére felhasznált bor.
alfenék
Azt a rácsot nevezzük így, mellyel a vörösbor készítésnél a törkölykalapot a folyadék felszíne alatt tartják.
aljbor
A leülepedett bornak az a része, mely közvetlenül az üledék felett helyezkedik el, vagy az a fejtés alatt kifolyt bor, mely nem használható fel borászati célokra.
alkohol
Olyan szénhidrogén, amelyben egy vagy több hidrogénatomot hidroxilcsoport helyettesít. A bor legfontosabb alkoholja az etil-alkohol (etanol, spiritusz, borszesz).
alkoholos erjedés
Olyan biokémiai folyamat, amelynek során ( pl. cukrokból ) alkoholok képződnek. A biokémiában megkülönböztetünk többek között alkoholos és tejsavas erjedést.
alkoholtartalom
Az alkoholtartalmú italok etil-alkohol tartalmának mértéke térfogatszázalékban vagy tömegszázalékban, vagy térfogat/tömeg aranyban kifejezve. A bor alkoholtartalmát rendszerint térfogatszázalékban szokták megadni.( pl.: Malligand-fok ).
állóképes
Stabil. A bor tulajdonságai tartósak.
állópróba
A bor állóképességét vizsgálják. Rendszerint hideg, meleg, levegő és rázópróbából áll.
almasav
A bor egyik legfontosabb sava, Mennyisége a borban 0-8 g / Liter körül mozog. Az éretlen szőlő több, az érett szőlő kevesebb almasavat tartalmaz.
almasavbomlás
MaIo-laktikus erjedés. Az almasavat baktériumok szén-dioxid keletkezése közben tejsavvá bontják. A vörösboroknál előnyös lehet, de a lágy borokban káros folyamat.
amfora
Az ókorban a görögök, és a rómaiak által használt hosszúkás alakú, tárolásra használt kétfülű agyagedény. Az ókorban űrmértéket is jelentett, mai mérések szerint kb. 26,2 liter.
ampelográfia
Szőlőfajta-leírás
ampelológia
Szőlészet
antiodor
Szagtalanításra alkalmas aktív szén.
antocianinok
Növényi színanyagok. Ibolya, kék és vörös színűek lehetnek.
anyaélesztő
Must, bor, pezsgő stb. erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.
apadás
Az a folyamat, amikor a bor elpárolog, ezáltal veszít a mennyiségéből. Átlagos mértéke 0,05-0,2 százalék között van havi szinten.
aperitif
Éétvágygerjesztő ital. Ezek lehetnek akár a száraz, kemény borok, akár a száraz (nyers) pezsgők.
areométer
folyadékok sűrűség mérésére használt eszköz. Ilyen pl. a mustfokoló.
ászkolás
A bor fahordós érlelése pince hőmérsékleten.
ászokhordó
A bor kezelésére, érlelésére használt fahordó (általában tölgyfahordó).
asztali bor
Egyszerű, könnyű, kb. 9-11 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó bor.
aszú
A nemesrothadáson átesett, nagy cukor- és savtartalmú szőlőből készült borkülönlegesség.
aszúeszencia
A kiválogatott aszúszemekből, önsúlyától kicsorduló színlé. Egy puttony (28-30 l) 1-1,5 l eszencia csordul ki.
aszútészta
Ttaposással vagy feltárógéppel tésztaszerű péppé feldolgozott aszúszőlő, amelyet az aszúkészítés során a mustban áztatnak.
átalag
70 literes tokaji boroshordó.
átalfa
A hordóajtók rögzítésére használt keresztfa.
áterjesztés
A bor másodlagos erjesztése.
atrapp
Az eredetihez megszólalásig hasonlító borospalack utánzat. Kiállításokon látható ilyen palack, mely külsőre ugyanolyan, mint bármely borosüveg, azonban vízzel van megtöltve.
ausbruch
(német kifejezés) Aszú.
autolizátum
Az élesztők önbomlásának terméke.
autolízis
Az élesztők enzimjeikkel saját testüket bontják le. Nagy szerepe van a pezsgőérlelés során.
avas bor
Megöregedett, megvénült bor.
avinálás
A bor szesztartalmának növelése szesz hozzáadásával. Magyarországon a jogszabályok tiltják.
azbeszt
A borászatban használt szűrőanyag. Egészségre káros, használatát több országban, így hazánkban is tiltják.
babo-fok
A klosternneuburgi mustfokoló fokbeosztása. Hasonlít a magyar mustfokoló fokbeosztásához.
bacchanália
Bacchus római isten tiszteletére rendezett lakoma, tivornya, orgia.
Bacchus
A bor és a vidámság istene a római mitológiában.
Bacchus hordó
A kétfüles kishordót nevezték így régen
bagariaíz
A bagariabőr illatára emlékeztető, érett, kellemes boríz.
bakszag
Kénhidrogén (záptojás) szag.
baktaíz
Szekszárdon a Bakta-dombról nevezték el ezt a borhibát, amelyet a mosatlan hordó okoz.
balling-fokoló
Oldatok sűrűségének mérésére használt areométer.
bálványsajtó
Régi szőlősajtó. Nyomószerkezete az emeltyűként működő fagerenda, amit rendszerint még kőnehezékkel is terheltek. Az állandó egyenletes nyomás kitűnő mustminőség kinyerését teszi lehetővé.
barique-bor
Új, esetleg pörkölt fahordóban erjesztett vagy érlelt bor. A fából kivont vonadékanyagok teszik olyan jellegzetessé.
barnatörés
Borbetegség. A bor levegővel érintkező felszíne sárgásbarna vagy barna.
barrel
Angol-amerikai űrmérték. Egy amerikai barrel = 1,6 hl kb.
bársonyos
Harmonikus vörösbor.
baumé-fokoló
Folyadékok sűrűségének mérésére szolgáló areométer.
bengéz
Szüret után a tőkén hagyott fürtöket gyűjtögető ember.
bentonit
Ásványi eredetű, nagy felületű derítőszer.
berkél
Széthasított mogyoróvesszővel a hordódongákat összeköti.
berlinikék
Kékderítéskor keletkező, sötétkék színű folyadék.
beteg bor
Mikroorganizmusok hatására élvezeti értékét vesztett bor.
bikavér
Egri vörösbor különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Az Egri bikavér, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és Felér muskotály szőlőből készül.
biling
Szüret után a tőkén felejtett fürt.
billikom
Iváshoz összegyűlt nagyobb társaság.
biszulfit
Borkén (kálium-metabiszulfid).
bitter
Keserű ízű, nagy alkoholtartalmú aperitif.
blanc de blancs
Francia. Fehérbor fehér szőlőből.
bodega
Bortároló helyiség vagy borozó és falatozó. Spanyol nyelvű országokban használják.
bokály
Egyfülű, karcsú, mázas agyagkorsó.
bólé
Gyümölcsből és borból, esetleg más szeszes italból, pezsgővel vagy szódavízzel készített hideg ital.
bonifikatőr
Javítóanyag. ízesítésre szolgáló növényi kivonat.
bor
A gyümölcs, főleg szőlő levéből erjesztett szeszes ital.
boranya
Az első fejtéskor visszamaradó borseprő népies neve.
borbetegség
Mikroorganizmusok okozta rendellenes borhibák. Legsúlyosabb, az ecetesedés.
borbölcső
Dekantáló-, borkitöltő eszköz. Üledéket, főleg kicsapódott színanyagot tartalmazó, fektetve tárolt vörösborok tálalásakor használt eszköz.
borcooler
Borból készült, kisebb alkoholtartalmú ital.
borcsiszár
Oolyan borkereskedő, ki üzletét nem éppen lelkiismeretesen folytatja és vevői hiszékenységét szivesen kihasználja.
borház
Borkészítésre és tárolásra szolgáló, föld feletti épület.
borhiba
A bor nem élőlények által okozta rendellenes elváltozásai.
borkén
Kálium-piroszulfit, kálium-metabiszulfit (K2S205).
borkő
A borkősav savanyú sója. Kálium-hidrogén-tartarát.
borkősav
A bor legfontosabb sava. Mennyisége 1-5 g/l.
borkősav- és glicerinerjedés
Borbetegség. Baktériumok borkősavból ecetsavat és szén-dioxidot, glicerinből ecetsavat, tejsavat és propionsavat termelnek.
borostyánkősav
Alkoholos erjedéskor képződik cukrokból.
borpárlat
A bor lepárlásával nyert magas alkoholtartalmú pálinka.
borrendek
A borbarátok önkéntes társadalmi szervezetei. A kulturált borfogyasztás népszerűsítésére törekszenek. Magyarországon az első borrend 1976-ban, Vaskúton alakult. Tagjai borászati rendezvényeken feltűnő, jellegzetes, díszes öltözékben jelennek meg.
borseprő
A letisztult újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.
borszesz
A bor legfontosabb alkoholja. (etil-alkohol, etanol)
bortörvény
A bor készítésére, kezelésére, forgalmazására és a borhamisítás tilalmára vonatkozó jogszabálygyűjtemény .
borvidék
Nevezetes bortermő táj, ahol a szőlővel betelepített terület aránya számottevően nagyobb, mint más vidékeken. A borvidékeken a szőlőtermelésnek és a borkészítésnek nagy társadalmi és gazdasági szerepe és hagyománya is van. Magyarországon jelenleg 22 borvidék van.
borvirág
Borbetegség. A bor levegővel érintkező felületén virágélesztők szaporodnak el, és vékonyabb -vastagabb, fehér színű hártyát képeznek. A bor üressé, levegőízűvé válik. Pimpós bor = borvirágos bor.
botrytis cinerea
A szőlő szürkerothadását okozó penészgomba. Kedvező körülmények között nemesrothadás lép fel, amely az aszúkészítés alapja. blanc de blancs (francia): Fehérbor fehér szőlőből.
brandy
Lásd borpárlat.
bróding
Kenyérhéjízű bor. Bizonyos tokaji borok kiemelkedő jelzője.
brut
Francia.Nyers, kevés vagy semmi cukrot, nem tartalmazó pezsgő.
büdöskő
kén(-kő).
buké
A borok illat és zamat összhangja.
butélia
Lásd: butella.
butéliás bor
Palackérett bor.
butella
Hosszú nyakú borospalack.
bütü
A fa szálirányára merőlegesen vágott felület.
cankó
Másodtermésből származó, többnyire silány minőségű bor.
cefre
Zúzott, erjesztésre előkészített gyümölcs, szőlő.
chaptalizálás
Lásd: chaptalozás.
chaptalozás
Cukor hozzáadása musthoz (víz nélkül!), a bor szesztartalmának növelése végett, Chaptal francia vegyész - Napóleon miniszterének - eljárása szerint.
citromsav
A bor egyik természetes szervessav alkotóeleme.
cladosporium cellare
Nemes pincepenész. Megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, ezzel jelzi a jó pincét.
clairet
Könnyű, világospiros bordeaux-i bor.
claret
A bordeaux-i típusú vörösborok angol megnevezése.
cooler
Kevés alkoholt is tartalmazó, hűsítő ital.
COS
A bor három fontos tulajdonságának rövidítése. Color = szín, odor = illat, sapor = zamat. A "COS bor" elismerő minősítést jelent.
couleur
Francia. Színezőanyag, pl. karamell.
csántér
Lásd: ászokfa.
csap
Hordóból a bor kieresztésére szolgáló szerkezet.
csemegebor
Legalább 15,0 legföljebb 22,5 térfogatszázalék szeszt tartalmazó, készített likőrbor.
csendes bor
Szén-dioxidot. nem vagy alig tartalmazó bor.
csersav
A must és a bor egyik cserzőanyaga. A fanyarság egyik meghatározója.
csiger
A vízzel kiáztatott szőlőtörköly levéből erjesztett, borszerű ital.
csin
A hordódongákon a fenék beillesztésére szolgáló vájat.
csobolyó
Hordozható, lapos hordócska. Ivóedény.
csöbör
Egyfülű, vödör alakú edény. Űrmérték is: a pozsonyi csöbör 13,4 liter, az erdélyi és dunántúli csöbör kb. 42 liter.
csömöszöl
A szőlőszemeket sajtolás előtt összezúzza.
csuma
A szőlőkocsány népies megnevezése.
csűrölés
A borkezelőanyagok elkeverése borban, kivételesen vízben. A folyadékot vékony sugárban az egyik edényből a másikba öntik.
csutora
Kulacs.
cukor-sav arány
A must cukor- és savtartalmának aránya.
cukrozás
A must cukortartalmának növelése szacharóz (répacukor, nádcukor) hozzáadásával a nagyobb alkoholtartalom kinyerése végett. a bor cukrozása hazánkban tilos.
darabban lévő bor
A nem teljesen tele töltött hordóban levő (tartott) bor.
darabíz
Borhiba. A darabban tartott borok oxidációja során az alkohol egy része aldehiddé oxidálódik.
degorzsálás
A pezsgő seprőjének kilövetése.
dekantálás
A bor leválasztása a seprőről.
dekolor
Színtelenítő aktív szén.
demi doux
Francia. Félédes.
demizson
Vesszővel (régebben náddal, szalmával) körbefont, füles üvegballon.
derítés
Tisztító és stabilizáló borkezelési művelet.
derítővas
A folyadék keverésére szolgáló fa- vagy fémlap.
deszulfitálás
Kéntelenítés. A kén-dioxid mennyiségének csökkentése fizikai és kémiai módszerekkel.
dézsa
Dongákból összeállított, nyitott, kétfülű faedény.
dézsmabor
A földesúr számára a jobbágyok által tized fejében adott bormennyiség.
diglükozid
két cukormolekulát tartalmazó antocianin.
dióíz
Élesztők által termelt, főleg néhány cherryre jellemző boríz.
Dionüszosz
Az ókori görög bor és szőlő istene.
direkt termő
Nem oltott, hanem "közvetlenül" termő szőlőfajta, mert gyökere a filoxérának ellenáll. Ilyen pl. az Izabella.
diszacharid
Kettős cukor, mint pl. a szacharóz. A szőlő nem tartalmaz diszacharidot.
dohos hordó
Penészes hordó, amitől a bor is penészes (dohos) ízt kap.
donga
A hordó, kád oldalait alkotó deszka.
dorni
A boroshordó ajtajába beépített csavar, amivel a hordóajtót a helyére illesztik.
dugó
A parafa dugó a paratölgy lehántolt héjából készül.
dugóíz
Hibás dugó-előkészítésből származó, pl. penészes dugótól származó íz.
duplapasztás
Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
ebbulioszkóp
Oldatok forráspont-emelkedését meghatározó készülék.
ecetbaktériumok
A bor ecetesedését okozó pálcika alakú baktériumok.
ecetsav
Egészséges borokban az ecetsavtartalom legfeljebb O,5-0,8 g/l. Az ecetesedés a bor legsúlyosabb betegsége.
édes tartalék
Erjedésmentesen megőrzött must.
egéríz
Borbetegség. A bornak az egérvizelet szagára emlékeztető íze van.
egres
Éretlen szőlőfürt, szőlőszem. (átvitt értelemben).
eisaucin
Német. Jégbor. Megfagyott, vagy fagyos szőlőből nyert borkülönlegesség.
élénk bor
Könnyű, közepes szénsavat is tartalmazó bor.
éles bor
Nagy savtartalmú, esetleg szénsavat is tartalmazó bor.
élesztő
A must és a bor legfontosabb mikroorganizmusa. A borélesztő, Saccharomyces cerevisiae erjeszti a mustot borrá.
eperíz
Kevés számú direkt termő fajta jellemző íze.
érdes bor
Sok cserzőanyagot tartalmazó, kellemetlen ízű bor.
erjed
Valamilyen szerves anyag mikroorganizmusok hatására átalakul, egyszerűbb anyagokra.
erjedési űr
Az erjedő anyag térfogat-növekedése miatt a hordóban, vagy az erjesztőtartályban meghagyott űr.
eszencia
Tömény ízesítőoldat szeszes italok készítéséhez.
etanol
Etil- alkohol.
etikett
Címke, boroscímke.
évjárat
Egy adott év bortermése, az évjárat minősége nagyban függ az adott év időjárási viszonyaitól.
expedíciós likőr
A pezsgő édesítésére használt cukoroldat, amely tartalmazhat aromaanyagokat is.
extrakt
A bor vagy a must elpárologtatása után visszamaradó anyag. A cukormentes extrakt: az összes extrakt és a cukortartalom különbsége.
fagyasztott bor
Fagyasztással töményített bor. A bor víztartalma fagyasztáskor jéggé alakul, amely eltávolítása után a bor betöményedik, alkoholban gazdagabb lesz.
fagyott íz
A megfagyott, majd felengedett szőlőből készült bor kellemetlen íze.
fajélesztő
Színtenyésztett borélesztő.
fáradt bor
Szénsavtartalmát vesztett, jellegtelen bor.
farkasalmaíz
A farkasalma illatára emlékeztető kellemes boríz. Többek között a Merlot, és a Cabernet fajtáknak is a farkasalmára hasonlító íze van.
faszesz
Metil-alkohol, a pektinanyagok enzimes bontásakor keletkezik.
fátyolos
Nem tükrös, nem tiszta bor.
fehértörés
Az oxidálódott vas és a foszforsav vegyületének csapadéka által okozott borzavarodás.
fejabroncs
A hordó két végén található, erős, széles abroncs.
fejtés
A tiszta bor leszínelése az üledékről.
feketetörés
Az oxidálódott vas- és a cserzőanyagok vegyületének csapadéka által okozott zavarodás.
félédes
Édeskés bor.
felfordult bor
Megtörött bor.
félszáraz
Kevés cukrot is tartalmazó bor.
fermentáció
Erjedés
fertály
Negyedakó bor.
festőbor
Más borok megfestésére is alkalmas bor.
filoxéra
(Viteus vitifolii) Szőlőgyökértetű. Az európai szőlők gyökerén kóros sejtburjánzást okoz. A múlt században nagy pusztítást végzett Európa szőlőültetvényeiben, így hazánkban is.
finomszesz
Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz.
Flanzy-eljárás
Vörösbor-készítési módszer, szén-dioxid térben.
flaska
Palack
fojtott must
Kén-dioxid hozzáadásával tartósított must.
fokolás
A must sűrűségének mérése areo méterrel.
fordítás
Törkölyre öntött borból készült bor.
főtt íz
A hőkezelés során túlhevített bor kellemetlen íze.
frigorizálás
Lásd: hidegkezelés.
friss bor
Kellemes, üde, fiatal, bor.
fröccs
Bor és szódavíz keveréke.
- 1 dl bor - 1 dl szódavíz: kisfröccs
- 2 dl bor - 1 dl szódavíz: nagyfröccs
- 1 dl bor - 2 dl szódavíz: hosszúlépés
- 3 dl bor - 2 dl szódavíz: házmester
fruktóz
Gyümölcscukor
fűíz
Az éretlen szőlőből készült bor íze.
funtfa
Dongafa készítésére szánt fahasábok rakata.
fűszerezett bor
Készített csemegebor, amelynek alkoholtartalma legalább 15,0, legföljebb 23 térfogatszázalék. A bor ízesítéséhez növényi fűszereket használnak.
gallon
Angolszász űrmérték. Az angol gallon 4,56 liter, az amerikai gallon 3,785 liter.
galloz
A musthoz vizet, és cukrot adva csökkenti a savkoncentrációt, a cukor hozzáadásával növeli a must cukortartalmát, ezáltal kialakítja a must kívánatos összetételét.
gantár
ászokfa
gáttor
A pince boltozott előtere.
gipszezés
Gipszport adnak hozzá a zúzott szőlőhöz, annak érdekében, hogy a bor savasságét megnöveljék, vagy a vörösborok színét javítsák.
glicerin
Háromértékű alkohol. Főleg a cukor erjedésekor keletkezik. Növeli a bor sűrűségét.
glicerinerjedés
Borbetegség, ( megfordulás ) kénezéssel kezelhető.
glükóz
Szőlőcukor.
gömbölyű bor
Harmonikus összetételű, testes bor.
gönci hordó
Tokaji hordótípus, kb. 186 liter. Nevét Gönc községről kapta.
gyantás bor
Görögországban, Attikában a fehérborokat általában gyantával ízesítik. A gyantával ízesített bort retsinának nevezik.
gyógybor
Borból készült gyógyító erősítő ital.
gyümölcsboor
Gyümölcshól, de nem szőlőből készült borszerű ital.
habzóbor
A pezsgőt utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van.
hagymás színű
Pirkadt
hamisítás
Meg nem engedett anyagok, kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során. A valóságot nem fedő megnevezések alkalmazása is hamisítás.
harmonikus
A bor alkotóelemei összhangban vannak.
házasítás
Többféle bor, must összekeverése határozott cél érdekében.
hébér
Lopó.
hegyközség
Szőlőtermelőkből alakult érdekvédelmi társulás.
hektoliterfok
A szesztartalom mértékegysége, megfelel 1 liter abszolút alkoholnak.
heuriger
Termelői borkimérés Ausztriában.
hibrid
Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.
hidegkezelés
A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.
hóbor
A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.
hőkezelés
Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.
hordó
Abroncsokkal összefogott, hajlított dongákból készült tartály, általában tölgyfából készül, vannak még gesztenyefából, eperfából, akácfából készült hordók is.
hosszú bor
Zamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.
húzós bor
Aránytalanul magas cserzőanyag-tartalmú bor.
húzott minta
Olyan borminta, amely a tartályban található bormennyiség minden rétegéből tartalmaz bort. A tartály fenekére leeresztett mintavevő készüléket fokozatosan emelik felfelé (húzzák) a tartály felszíne felé.
ibrik
Öblös füles ivóedény.
icce
Űrmérték. Egy magyar icce 0,848 liter, egy pozsonyi icce 0,839 liter, egy kis (erdélyi) icce 0,707 liter.
illósavak
A bor forralásakor elpárolgó savak gyűjtőneve. A bor legfontosabb illósava az ecetsav.
impregnálás
Szénsav elnyeletése borban.
irányított erjesztés
Szabályozott erjesztés, ( hő, nyomás, stb.). A hidegkezelés alkalmával a borból kivonható a borkő, a melegkezelés alkalmával a borban a nemkívánatos élő mikroorganizmusok pusztulnak el, az enzimek inaktíválódnak.
iskolázó borkezelések
Nem egyszerű pinceműveletek. A bort tisztábbá, állóképesebbé teszik. Ilyen borkezelés a derítés, a szűrés, a hőkezelés is.
itóka
Eegyfajta szeszes ital. Az 1950-es években készített, mesterséges borutánzatot itókának nevezték.
jánosáldás
A búcsúzás előtti utolsó pohár bor elfogyasztása a jánosáldás.
javító borkezelés
A bor összetételét, minőségét javító pinceműveletek. Javító borkezelés például a savtartalom szabályozása, a szín javítása stb.
jégdugó
A pezsgőspalack nyakába lerázott seprőt magában foglaló, jéggé fagyasztott pezsgő. A degorzsálás művelete a jégdugó kilövetése, a pezsgő tisztításának hagyományos művelete.
jegescukor
Kristálycukor.
kabinet
Kiváló, elsőrangú.
káci
Fából készült, csonka kúp alakú, álló bortároló edény. Vörösborok készítésénél használatos.
kád
Fából készült, nagyobb ovális, vagy kör alakú edény, a véglapján, a fenekén áll.
kádár
Hordókat, dongás faedényeket (kádakat, kármentőket stb.) készítő mesterember.
kalap
Az erjedő cefre felszínére emelkedő törkölyt nevezzük kalapnak, vagy törkölykalapnak.
kálium-metabiszulfit
Lásd: borkén
kálium-piroszulfit
Lásd: borkén
kaolin
A bor derítésénél használt porcelánföld. A kínai Kao-ling hegyről kapta a nevét.
kapásbor
A napszámosoknak a napszám mellé járó körülbelül 1 liter, nem a legjobb minőségű (csiger) bor.
karaffa
Üvegkorsó
karamell
Pirított cukorból készült, sűrű, barna színezőanyag, ami kis mennyiségben sárgára színez.
karcos
1. a szánsavtól csípős, még egészen ki nem erjedt bor.
2. karcolóan savanyú bor.
karikafa
Fahordó
kármentő
1. Kisebb faedény, rendszerint két füllel rendelkezik, a lapos kármentő fül nélkül készül.
2. Kocsmákban, csárdákban léccel elkülönített, védett tér.
kastélyos
Világosvörös színű bor.
kazein
Tejfehérje. Borderítőszerként is használják.
kázié
Pezsgővártásnál a már letisztított seprőt tartalmazó fejjel lefelé állított. palackok rakata.
kékalj
Kékderített bor üledéke.
kemény bor
A nagy savtartalmú bor megnevezése.
kéndioxid
A borászatban fertőtlenítőszerként használják. A kén elégetésekor keletkezik, szúrós szagú mérgező gáz. Nyomással cseppfolyósítható. -> fertőtlenítés.
kénes íz
A frissen kénezett bor íze, vagy a túlkénezett bor íze.
kénessav
Bomlékony sav, amely csak vizes oldatban létezik. Antiszeptikus, redukáló, valamint íz- és zamatképző hatású. A mustban és a borban részben kötött, részben szabad állapotban van jelen.
kénezés
A mustba, vagy a borba kénessavat, vagy kén-dioxidot juttatunk.
kénhidrogénszag
Borbetegség. Az élesztőgombák a borban található kénvegyületeket kénhidrogénné redukálja.
kénlap
Azbesztcsíkokra fölitatott kén, amelyet a boroshordók és a borospince kénezésére használnak.
kenyéríz
(brodig) kenyérhéjra emlékeztető kellemes boríz.
keresztakona
Szállítóhordók lezárására használt akonadugó.
keseredés
Borbetegség. A bor cserzőanyagainak észterei okozzák.
kiütési hányad
A lényerés mértéke, 100 kg szőlőből kinyert lé mennyisége.
klasszikus pezsgőkészítés
A hagyományos pezsgőkészítési módszer. A pezsgő palackban erjed, és a seprőjén érik.
kocsányíz
A zöld kocsányoktól eredeztethető borhiba.
könnyű bor
Közepes mennyiségű szeszt tartalmazó, általában száraz bor.
kontrakció
Térfogatcsökkenés például az erjedés során, vagy a folyadékok elegyítésekor. (A bor erjedésénél a kontrakció körülbelül: 0,5 százalék).
konyak
Franciaországban meghatározott területeken készített borpárlat.
korcsolya
A szállítóhordók fel- és lerakására használt két végén vasalt fagerenda.
körfejtés
Egyfajta borkeverési művelet, a művelet során a tartályból levett bort ugyanabba a tartályba szivattyúzzák vissza.
kóser bor
A zsidó vallás előírásai szerint elkészített bor.
kötőfa
A boroshordók megtámasztására használt faék.
kotyogó
Az erjesztőedény nyílására helyezett, vízzel töltött eszköz, amelyen át távozik a szén-dioxid, de az eszköz garantálja a levegő kizárását az erjesztőedényből.
kovaföld
Szűrőanyag. A kovaalgák porózus, üreges váza.
kövér bor
Sok alkoholt és sok cukrot tartalmazó bor.
kulőr
A cukor hevítésével sötétbarnára pirított színezőanyag.
kupás
Borházasítás
kutyafej
Fémcsap, amellyel az akonanyíláson át a hordóba töltik a bort.
küvé
Pezsgőkészítésre házasított és egalizált bor.
lágy bor
Kevés savat tartalmazó bor.
lapos bor
Túl lágy és jellegtelen bor.
lényeredék
Az egységnyi mennyiségű (pl. 100 kg) szőlőből nyert lé mennyisége.
levegőíz
Lásd: darabíz.
levegőpróba
A bor egyik állóképességének vizsgálata. A bort rendszeres, intenzív levegőztetéssel kb. egy hétig megfigyelés alatt tartják, és figyelik, hogy a bor levegő hatására megváltozik-e.
likőr bor
Az ürmös, csemege, és likőrborok gyűjtőneve.
livó
A hordók megtöltésére használt, négyszögletű fából készült nagyobb tölcsér. Űrtartalma elérheti a 20 litert is.
lopó
Üvegből készült, hosszú szárú felül öblös eszköz. Űrtartalma 2 decilitertől az 1 literig terjedhet.
lőre
A csiger régi megnevezése.
magnum palack
A megszokottnál nagyobb űrtartalmú palack. A másfél literes pezsgőspalackot nevezik magnumpalacknak általában.
magyar mustfokoló
Hazánkban hitelesített sűrűségmérő, melyet a must fokolására használnak.
majomtej
A kierjedt, vagy félig kierjedt de meg le nem tisztult bor.
mannitos erjedés
Borbetegség. A túlmelegedés miatt az erjedésben megakadt mustokban az erjedés során a gyümölcscukorból mannit, és tejsav képződik.
másolás
A tokaji seprőjében erjesztett bor.
maszk
A seprő letapadása a pezsgőspalack falán.
megfordulás
Borbetegség, mely során ecetsav és szén- dioxid képződik. A betegséget mikroorganizmusok okozzák, kénezéssel védekeznek ellene.
meizli
Lásd: egéríz
melegkezelés
Borkezelési eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak. Pasztőrözéskor a bort 70-80 C- ra, érlelési céllal végzett melegkezelés alkalmával 40 C- ra melegítik a bort.
melegpróba
Borvizsgálati módszer, egyfajta állóképességi vizsgálat. Felbontatlan palack bort 10 napig 30- 35 fok hőmérsékleten tartják, és a 10 nap lejárta után vizsgálják a bor minőségét.
méricske
Fából készült, kisebb merítőedény.
meszely
Űrmérték. Egy magyar meszely kb.: 0,42 liter, egy bécsi meszely kb.: 0,34 liter, egy pozsonyi meszely kb.: 0,42 liter.
metaborkősav
Borkő- stabilizáló anyaga.
mikrovinifikáció
Szőlő és bortételek készítése kísérleti céllal, kis tételben.
minőségi bor
Borkategória, melynek paramétereit hatóság írja elő. Csak olyan bort lehet minőségi borként forgalomba hozni, amely ezeknek a minőségi előírásoknak megfelel. A kategóriába sorolást az OBI / Országos Borminősítő Intézet / végzi.
misztella
Párlattal, és sűrítménnyel feljavított must, amelyet borok édesítésére használnak.
murci
Erjedésben lévő, vagy félig kierjedt zavaros bor.
muskátliíz
A szorbinsav, vagy a kálium-szorbát bomlásakor keletkező a muskátli szagára emlékeztető kellemetlen íz.
must
A szőlő friss leve.
mustfokolás
A must sűrűségének mérése üvegből készült merülő mérőműszer segítségével. A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kg must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz.
mustsűrítmény
Főzéssel, vagy kifagyasztással készült töményített must. Többnyire a mustok cukortartalmának megemelésére használják.
nedves cukrozás
Lásd: galloz
nehéz bor
Testes, nagy alkoholtartalmú bor.
nemes pincepenész
Lásd: cladosporium cellare
nemesrodhadás
Lásd: botrytis cinerea.
neutrális bor
Jellegtelen, közömbös de nem hibás, beteg bor.
nyálkázás
A must tisztítása ülepítéssel. A művelet után a bort kénezik, hogy ne erjedjen.
nyalós bor
Kissé édeskés bor.
nyújtás
A must vagy a bor mennyiségét meg nem engedett eszközök használatával megnövelik. Vizet vagy más gyümölcs levét használják a művelethez.
nyúlósodás
A lágy borok betegsége, amelyet a tömeges baktérium elszaporodás okoz. A bor olajszerűen folyik. Levegőztetéssel, savtartalom- növeléssel, kénezéssel védekeznek ellene.
O.B.I.
Országos Borminősítő Intézet.
O.I.V
Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1924- ben alakult, Magyarország is alapító tagja.
óbor
Egy évnél idősebb bor.
önderülés
A bor természetes, spontán tisztulási folyamata.
önemésztés
Lásd: autolízís
önocianin
A vörösborszőlő- fajták vörös színanyagainak gyűjtőneve.
önológia
Borászat
önológus
Borász
opálos bor
Kissé zavaros bor.
ordas bor
Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.
ordináré bor
Közönséges, egyszerű vagy silány minőségű bor. A silányabb tokaji borokat is nevezik így.
oxidált bor
Oxidációs folyamatokon átesett, túlzottan is oxidálódott bor.
oxidatív borkezelés
Oxidációs folyamatokat is alkalmazó borkezelési eljárások.
ozmofil élesztők
A nagy cukortartalmú közegben is élő, és szaporodni képes élesztők megnevezése.
palackálló bor
Stabil bor, amely palackba töltve hosszideig (károsan) nem változik.
palackbuké
A hosszabb ideig palackban tartott borokban kialakuló, sajátságos, speciális kellemes, nemes illat. és íz.
palackérett bor
Palackozásra előkészített, érlelt bor.
parafa dugó
A paratölgy ( Quercius suber ) kérgéből készült henger alakú, palackok zárására alkalmas rugalmas dugó. A parafa dugóval történő üveglezárás szinte egyidős a modern borospalackok megjelenésével elterjedése a XIX. századra tehető.
párlási bor
Párlásra szánt bor, amelynek alkoholtartalmat borpárlattal maximum 22,5 százalékra növelték.
pasztőrözés
Csírátlanítás céljából történő borkezelési eljárás. A bort 70-80 C - ra növelik, pár másodpercig ezen hőmérsékleten tartják, ezáltal borban található hőre érzékeny káros anyagok kicsapódnak, a veszélyes mikroorganizmusok elpusztulnak.
pecsenyebor
Korábban érvényben volt minőségi kategória. Az asztali boroknál tartalmasabb, értékesebb, de nem "minőségi" bor.
pektin
A szőlő egyik poliszacharidja. A borban folyamatosan elbomlik. A pektin bomlásakor más anyagok keletkezése mellett metil-alkohol is keletkezik.
penészíz
A rothadt szőlőből készült bor jellegzetes íze. Gyakran azonban penészes eszközöktől, főleg penészes hordótól kaphat ilyen ízt a bor.
perlit
Riolitos kőzet, őrleményét a borászatban szűrőanyagként használják.
pezsgő
Borból (vagy mustból) készített, szénsavas bor. A szénsav, - pezsgő alapbor esetén - cukor hozzáadásával keletkezik, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkezik, ez a keletkezett természetes szénsav a borban megmarad.
pezsgőszínű bor
A kék héjú szőlőkből gyors sajtolással kinyert mustból készített bor. Színe világos, a hagymára emlékeztető.
pH
A bor savanyúságát mutatja. A kémiai értelemben vett pH-érték: a hidrogénion- koncentráció negatív logaritmusa. A bor pH értéke nagyban függ a bor savainak összetételétől, mennyiségétől. Fehérborok pH- ja 2,9 - 3,9 között mozog, a vörösborok pH- ja 3,2 - 3,6 közé esik. A nagyobb pH- értékű borok lágyabbak, a kisebb pH- jú borok keményebbek.
pimpós bor
A borvirágos bor.
pince
Részben, vagy teljesen föld alatti, vagy hegyoldalba vájt, bortárolásra használt viszonylag állandó hőmérsékletű építmény.
pincemester
A borospince szakképzett kezelője, vezetője.
pinceszer
Több picét felkereső baráti borkóstoló.
pint
Régi űrmérték. Egy pint = két icce. Egy magyar pint kb. 1,7 liter, egy bécsi pint ( kupa ) 1,415 liter. egy pozsonyi pint 1,67 liter.
pintér
Kádár, bodnár.
poliszacharidok
Összetett szénhidrátok. A szőlő poliszacharidjai a keményítő, a cellulóz, a pektinanyagok, és a pentozánok.
pórsáfrány
Sáfrányos szeklice. A növény virágának főzetét valamikor a bor színezésére használták.
présmust
A törköly sajtolásával nyert mustfrakció.
primőr bor
Már november, december táján készre kezelt, forgalomba hozott újbor. Nagyon divatos Franciaországban, Kanadában stb.
próbaszüret
A szüret időpontjának helyes meghatározása végett, - szüret előtt akár többször is - kis mennyiségű szőlőt leszüretelnek, a szőlő levét kisajtolják, és vizsgálják a cukor, és savtartalmat. Ha úgy ítélik meg, hogy a szőlő már elérte a technológiai érettséget, megkezdik a szüretet.
puttony
Hátra vehető régen fából ma fémből, műanyagból készült szőlőszállító edény.
rajnai kanna
Fából készült, borossajtár. Általában csűröléskor használták.
rajnai palack
Hosszú nyakú, 0,7 vagy 0,75 literes borospalack. Minőségi borokat töltenek bele.
rámpás bor
Kiforrott, de még le nem tisztult bor. Lásd: majomtej.
rázópróba
Az egyik állóképességi vizsgálat. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák. A próba a szállíthatóság próbája.
reduktív borkezelés
Az oxidatív folyamatok kizárásával végzett borkezelés, amelynek célja a szőlőből származó erjedéskor keletkezett illat- , zamatanyagok megőrzése.
rezes törés
A borban rézsók csapódnak ki.
rhacodium cellare
Lásd: cladosporium cellar.
rókaíz
Néhány amerikai, és direkt termő hibrid fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.
rókaszínű
Pirkadt, hagymaszínű.
rövid bor
Olyan bor, melynek ízét már röviddel a lenyelés után nem lehet érezni.
rozébor
Kékszőlőfajták rövid ideig tartó héjon erjesztésével, vagy gyors feldolgozásával nyert világospiros színű bor.
saccharomyces cerevisiae
Lásd: élesztő
sáfrányos szeklice
Lásd: pórsáfrány
sajtó
Növényi nedvek nyomással való kisajtolására szolgáló eszköz.
savtartalom
A must és a bor savtartalma kötött, szabad, vagy részben kötött és félig kötött (só) alakban tartalmazza. A must, és bor savanyú ízét a szabad, és a félig kötött savak okozzák. A must, és bor savai: borkősav, ecetsav, almasav, citromsav, tejsav, glükonsav, illósavak, stb. A savtartalmat általában titrálással ( analitikai módszer ) állapítják meg.
savtompítás
Savtartalom csökkentése szénsavasmésszel.
sclerotiana fuckeliana
Lásd: botrytis cinerea
sec
(Francia) Száraz, /nem édes ital.
seprő
Az újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.
seprőbomlás
A seprő szerves anyagainak rothadása.
seprőbor
Seprőből készült alkoholt tartalmazó ital. Hamisítvány, nem bor.
siller
(német) Világospiros bor. Lásd: kastélyos.
spanyolföld
Agyagföld. Régen borderítésre használták.
srédli
Lásd: keresztakona
srédli
A szállítóhordók zárására használják. Lásd: keresztakona.
stabil bor
A bor a tulajdonságait hosszan megőrzi.
stabilizálás
A bor tulajdonságainak - főleg tisztaságának - tartós megőrzését előirányzó borkezelési eljárás.
steril töltés
Borpalackozás csíramentesítéssel.
stiches bor
A megecetesedett bor.
szaflór
A pórsáfrány virágzatából készült régebben borszínezésre használt főzet.
szalmabor
A leszüretelt szőlőt szalmán töppesztik, és e szőlőből csemegebort készítenek. Készítése néhány déli országra jellemző.
szamorodni
(lengyel, jelentése: ahol termett.) Tokaji bortípus, aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül. Száraz, és édes szamorodnit is készítenek.
száraz bor
Cukrot nem, vagy nagyon keveset tartalmazó bor.
száraz cukrozás
Répacukor musthoz való hozzáadása víz felhasználása nélkül.
szaturálás
Gáz elnyeletése folyadékban. Például habzóbor készítésénél szén- dioxidot nyeletnek el a borban.
szediment
Üledék.
szén-dioxid
Színtelen, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz. Egy liter must erjedésekor 40-45 liter szén- dioxid gáz keletkezik. Belélegzése az emberi szervezetre káros, 30 százalék feletti CO2 koncentráció azonnali halált okoz.
színelés
Az ülepítéssel megtisztított must vagy bor lefejtése az üledékről.
színtelenítés
Aktív szénnel történő színtelenítő eljárás. Hibás borok színét kezelik ezzel az eljárással.
szivornya
Hajlított cső, különböző hosszúságú szárral van ellátva, a bor szinelésére használják.
szűrés
Folyadék átsajtolása lukacsos szerkezetű anyagokon a folyadék megtisztítása céljából. A borászatban perlitet, kovaföldet, szűrőlapokat, szűrőgyertyákat, szűrőmembránokat használnak.
szűrőgyertya
Porcelánból, saválló acélszövetből készült henger, gyertya alakú szűrő eszköz.
szűrőlap
Ccellulóz, pamut, perlit, kovaföld, stb. keverékéből készült változatos alakú, és formájú préseléssel előállított szűrőanyag, általában lap formában hozzák forgalomba.
szúrólopó
Kis mennyiségű borminta kivételére szánt, üvegből készült mintavevő. Lásd: lopó.
szűrőmembrán
Műanyagból készült szűrőhártya. Pórusmérete: 0,1- 10 mikrométer.
tájbor
Egy bortermő tájról származó jobb minőségű asztali bor.
talajíz
Egyes termőhelyeken a borok jellegzetes íze, amelyet (lehet hogy egyoldalúan) a talajnak tulajdonítanak.
tankpezsgő
Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
tannin
Cserzőanyag.
taposókád
A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.
taposózsák
A taposásra szánt szőlő befogadására szolgáló zsák.
tartarátok
A borkősav sói, például a borkő.
tejsavas erjedés
Borbetegség. Lásd: mannitos erjedés.
teljes érés
Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.
testes bor
Sok vonadékanyagot tartalmazó bor.
típusbor
Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.
tirázsdugó
Az erjedés és az érlelés idején a pezsgőspalackot lezáró dugó.
töltögetőbor
A bor apadása miatt keletkezett hiányt ezzel a borral pótolják. Általában erősebben kénezik.
törköly
A sajtolás alkalmával visszamaradt kisajtolt szőlőszemek.
törkölybor
Lásd: csiger, lőre.
törkölykalap
A vörösszőlő héjon erjesztésénél az erjesztőkád tetejére összegyűlt törköly.
törött bor
Kiválások vagy mikroorganizmusok elszaporodása miatt tisztaságát vesztett bor. ( például: fehértörés, barnatörés ).
törzsoldat
1- 5 százalék kénessavat tartalmazó mustos, vagy boros oldat, melyet kénezésre használnak. Vizes törzsoldattal edényeket, eszközöket fertőtlenítenek.
tőtike
Hordók megtöltésére használt nagyobb négyszög alakú tölcsér. Űrtartalma elérheti a 10 -20 litert is.
transzporthordó
Borszállításra használt, max. 850 literes fahordó.
tükrös bor
Tökéletesen tiszta, csillogó bor.
túlderítés
A szükségesnél, a kívánatosnál vagy a megengedhetőnél több derítőanyag hozzáadása a borhoz. A leggyakoribb a zselatinos túlderítés, aminek hatására "fehérje-kiválásos" lesz a bor.
tüzes bor
Nagy alkoholtartalmú bor.
tűzésszám
A fahordók alakját meghatározó viszonyszám. A donga hasban és fejben mért szélességének különbségével osztjuk a hasban mért szélességet, ez a hányados a tűzésszám.
üde bor
Fiatal, némi szénsavat is tartalmazó kellemes könnyű bor.
újbor
Az utolsó szüretből származó bor.
üledék
A must. vagy a bor leülepedett részecskéit tartalmazó elegy.
ülepít
A szuszpenzió lebegő részecskéit gravitációs erőtérben leülepíti.
üres bor
Kevés illat- és zamatanyagot, vonadékanyagot, alkoholt tartalmazó jellegtelen bor.
ürmös
Növényi anyagok kivonatával ízesített likőrbor. A főtt ürmös mustból készül. A mustot 30-35 százalék cukortartalom eléréséig ("főzik"), erjesztik, majd az erjesztést egy kívánt pontnál szesz hozzáadásával megállítják. A zacskóban belógatott fűszerkeverék kb. három hétig van a borban.
utóérés
A termény leszüretelése utáni érési folyamat. A szőlőnek nincs utóérése!
vadélsztő
A mustot teljes egészében kierjeszteni nem képesek, és zavarják a nemes borélesztő működését.
vakbírálat
Borbírálat, amikor a bírák nem ismerik a bor adatait.
vánkosfa
Az ászokfa és az ászokhordó közötti párnafa. Lásd aszok.
vápa
A hordó fenekének homorulata.
vasbor
A vérszegénység gyógyítására készített magas vastartalmú gyógybor.
vékony bor
Kevés vonadékanyagot tartalmazó bor.
vermut
Egyfajta ürmös bor.
vincellér
A szőlő, és pincemunkákat irányító szakképzett alkalmazott.
vinírozás
(régies) A bor alkoholtartalmának növelése szesszel vagy borpárlattal.
vinkó
Silány minőségű, savanyú bor.
vinotéka
Palackozott borok raktára vagy gyűjteménye. A nagy borválasztékkal rendelkező, csak a borra specializálódott üzlet.
virágosodás
Borbetegség. A bor felületén virágélesztők szaporodnak el. Megelőzhető, ha a hordót állandóan teletöltött állapotban tartják.
viteus vitifolii
Lásd: filoxéra
vizahólyag
Derítőszerként használták nemes fehérborok derítésére. A viza szárított úszóhólyagja. Ma már alig van jelentősége.
vonadékanyag
Lásd: extrakt.
Wanger-fok
Azonos a Baumé fokkal. A fokoló méretei miatt alkalmatlan a pontos sűrűség-meghatározásra.
zamat
A bor illat- és zamatanyagainak összessége.
záptojásszag
Lásd: kénhidrogénszag
zavaros bor
Sok lebegő üledékanyagot tartalmazó bor.
zöldízű bor
Eretlen szőlőből, éretlen kocsánytól származó kellemetlen boríz.
zselatin
Borderítésre használt finom fehérje. A cserzőanyagokkal csapadékot képez, és a csapadék köti meg felületén a bor zavarosságát okozó, lebegő anyagokat.
zurbolás
Lásd: csűrölés.
Bejelentkezés
Eger Pannonhalma Sopron Villány borospohár Tokaj borászat Mór borfesztivál Balatonfelvidék pohár Badacsony pincészet bornapok cabernet borászat Balatonfüred - Csopak syrah hordó Aszár-Neszmély parafadugó borászat Tolna bikavér muskotály boros hordó száraz kékfrankos fehér Etyek - Buda palack Bükkalja Hajós-Baja kékfrankos Csongrád borfesztivál vörös szüret borvidék bornapok szürkebarát Kunság bor bor zengő Mátra dugó Mecsekalja Somló Szekszárd pince Balatonboglár filoxéra oportó Balatonmelléke must pinot noir chardonnay dekanter borbetegség borász borkóstoló