Event Calendar

<<  2022 August  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Bor és pohár

There are no translations available.

Szinte mindenki tisztában van vele, hogy létezik többfajta borospohár, de azt már csak kevesebben ismerik, hogy melyik pohár milyen borokhoz illik és miért.

Ha végignézünk a borospoharak piacán, milliónyi féle méretű, formájú, anyagú pohár közül válogathatunk.

Hamvas Béla a Bor filozófiája című művéban a tövetkezőt írja:

Tulajdonképpen minden rendes háznál, ahol a bort tiszteletben tartják, a féldecis pohártól kezdve (aszu borok) egészen a másfél literesig legalább húszféle pohárnak kellene lenni. Más poharat kell használni délelőtt, mást délután. Ha hosszantartó közös tanácskozásról van szó, mindenki megkapja másfél literes kupáját és úgy iszik, ahogy neki tetszik. Ha könnyebb diskurálásról, alkalmas a kisebb pohár is. Borfajták szerint, keverés szerint, a változatok alig kimeríthetőek. Ezt az ízlésre kell bízni. A kártyához más pohár kell, mit a házi hangversenyhez. Persze alsóshoz más, mint a tarokkhoz. Gondolni kell a pohár üvegének minőségére is, főként a vastagságára.

glasses

Ha nem is tartunk otthon ennyi fajta borospohart, a pohár kiválasztásánál érdemes néhány alapszabályt figyelembe venni:

  • Az anyaga legyen üveg, vékony falú, egyszerű és világos. A színezett üveg eltorzítja a bor színét, így elronthatja a kóstolás élményét.  A egyéb anyagok, mint az ezüst még rosszabb ötlet.
  • A méret egy másik dolog, amit szem előtt kell tartanunk. A poharat kb. 1/3-ig (ez általában a kehely legszélesebb része) ildomos tölteni. A felette levő "illatgyűjtő" rész megtartja az illatokat és aromákat. Nem utolsó sorban, ez az a mennyiség aminél kényelmesen meg tudjuk forgatni a bort a pohárban. 
  • A szár legyen olyan hosszú, hogy száránál fogva kényelmesen tudjuk tartani a poharat. A poharat sosem a kehelynél fogjuk, hogy ne melegítsük fel a bort, és az ujjlenyomatok se zavarják a bor tisztaságát.

Minden borospohár megegyezik abban, hogy 3 részből áll. A talp, a szár és a kehely. A különbség a magasság, az űrtartalom, a kelyely szélessége és formája.

 

Vörösboros pohár

A kehely formája íves, szinte kerek. A szája összeszűkül. 2 jellegzetes típusa van. A bordói és a buurgundi.
A pohárak űrtartalma általában 3dl-től 7,5 dl-ig terjed, de ezeknél nagyobbakkal is találkozhatunk.

Bordói

Nevét a francia bordeaux vidékről kapta. Jellemzően az itt honos szőlőfajták pohara, de általában ezt a formát nevezik legtöbbször vörösboros pohárnak.

Néhány fajta:

  • Château Lafitte
  • Château Margaux
  • Château Latour
  • Haut-Brion
  • Carbenet Sanvignon
  • Carbenet Frank
  • Verdot
  • Medoc
  • Merlot
Bordói classicbordeaux pure Copy

Burgundi

Nevét a francia burgund vidékről kapta. Szélesebb és gömbölyűbb mint a bordói. A klasszikus burgundi kehely alja nem olyan csúcsos, szinte egyenes. Általában a burgundi fajták, és könnyedebb vörösborok pohara.

  • Pinot Noir
burgundy classic Copyburgundy pure Copy

 

Fehérboros pohár

A fehérboros pohár alacsonyabb a vörösborosnál. A kehyely fala egyenesebb, a teteje nyitottabb.
Űrtartalma általában 2,5-5 dl.

Néhány fajta:

  • Olaszrizling
  • Hárslevelű
  • Leányka
  • Sauvignon Blanc
white classic Copywhite pure Copy

 

Rozés pohár

Különbőző magasságú lehet. A szára lehet hosszú vagy rövid. Jellegzetessége a tulipán forma.

rose classic Copyrose2 Copy

 

Pezsgős pohár

Pezsgők és habzóborok pohara. champagne classic Copychampagne pure Copy

 

Desszertboros pohár

 A deszzsertboros poharak fajtái szinte kimeríthetetlenek. Létezik alacsonyabb magasabb, hosszú szárú, rövid szárú. Tulipán formájú, és Y alakú is egyaránt. Űrtartalmuk kisebb mint az előbbiekbek.

 

 

Bejelentkezés




Jelentkezzen be facebook vagy google fiókjával.