Bor és pohár
Szinte mindenki tisztában van vele, hogy létezik többfajta borospohár, de azt már csak kevesebben ismerik, hogy melyik pohár milyen borokhoz illik és miért.
Ha végignézünk a borospoharak piacán, milliónyi féle méretű, formájú, anyagú pohár közül válogathatunk.
Hamvas Béla a Bor filozófiája című művéban a tövetkezőt írja:
Tulajdonképpen minden rendes háznál, ahol a bort tiszteletben tartják, a féldecis pohártól kezdve (aszu borok) egészen a másfél literesig legalább húszféle pohárnak kellene lenni. Más poharat kell használni délelőtt, mást délután. Ha hosszantartó közös tanácskozásról van szó, mindenki megkapja másfél literes kupáját és úgy iszik, ahogy neki tetszik. Ha könnyebb diskurálásról, alkalmas a kisebb pohár is. Borfajták szerint, keverés szerint, a változatok alig kimeríthetőek. Ezt az ízlésre kell bízni. A kártyához más pohár kell, mit a házi hangversenyhez. Persze alsóshoz más, mint a tarokkhoz. Gondolni kell a pohár üvegének minőségére is, főként a vastagságára.
Ha nem is tartunk otthon ennyi fajta borospohart, a pohár kiválasztásánál érdemes néhány alapszabályt figyelembe venni:
- Az anyaga legyen üveg, vékony falú, egyszerű és világos. A színezett üveg eltorzítja a bor színét, így elronthatja a kóstolás élményét. A egyéb anyagok, mint az ezüst még rosszabb ötlet.
- A méret egy másik dolog, amit szem előtt kell tartanunk. A poharat kb. 1/3-ig (ez általában a kehely legszélesebb része) ildomos tölteni. A felette levő "illatgyűjtő" rész megtartja az illatokat és aromákat. Nem utolsó sorban, ez az a mennyiség aminél kényelmesen meg tudjuk forgatni a bort a pohárban.
- A szár legyen olyan hosszú, hogy száránál fogva kényelmesen tudjuk tartani a poharat. A poharat sosem a kehelynél fogjuk, hogy ne melegítsük fel a bort, és az ujjlenyomatok se zavarják a bor tisztaságát.
Minden borospohár megegyezik abban, hogy 3 részből áll. A talp, a szár és a kehely. A különbség a magasság, az űrtartalom, a kelyely szélessége és formája.
Vörösboros pohár
A kehely formája íves, szinte kerek. A szája összeszűkül. 2 jellegzetes típusa van. A bordói és a buurgundi.
A pohárak űrtartalma általában 3dl-től 7,5 dl-ig terjed, de ezeknél nagyobbakkal is találkozhatunk.
Bordói
Nevét a francia bordeaux vidékről kapta. Jellemzően az itt honos szőlőfajták pohara, de általában ezt a formát nevezik legtöbbször vörösboros pohárnak. Néhány fajta:
|
![]() ![]() |
Burgundi
Nevét a francia burgund vidékről kapta. Szélesebb és gömbölyűbb mint a bordói. A klasszikus burgundi kehely alja nem olyan csúcsos, szinte egyenes. Általában a burgundi fajták, és könnyedebb vörösborok pohara.
|
![]() ![]() |
Fehérboros pohár
A fehérboros pohár alacsonyabb a vörösborosnál. A kehyely fala egyenesebb, a teteje nyitottabb. Néhány fajta:
|
![]() ![]() |
Rozés pohár
Különbőző magasságú lehet. A szára lehet hosszú vagy rövid. Jellegzetessége a tulipán forma. |
![]() ![]() |
Pezsgős pohár
Pezsgők és habzóborok pohara. | ![]() ![]() |
Desszertboros pohár
A deszzsertboros poharak fajtái szinte kimeríthetetlenek. Létezik alacsonyabb magasabb, hosszú szárú, rövid szárú. Tulipán formájú, és Y alakú is egyaránt. Űrtartalmuk kisebb mint az előbbiekbek. |